پایان ناترازی برق با سرمایه گذاری در تجدیدپذیرها/ گام عملیاتی وزیر صمت برای توسعه نیروگاه های خورشیدی
بنیامین نجفی در یادداشتی نوشت: حالا اگر دولت چهاردهم در راستای وعده ای که مطرح کرده بتواند توسعه نیروگاه های خورشیدی را به مرحله عمل برساند و سرمایه داخلی و خارجی را در این بخش جذب کند، مطمئنا می تواند میراث ماندگاری برای آیندگان کشور و حتی دولت های آینده شود تا دیگر ناترازی انرژی از جمله ناترزی برق به تاریخ و خاطره ها بپیوندند.
با سفر اخیر وزیر صنعت،معدن و تجارت به استان یزد اولین گام جدی و عملیاتی برای توسعه نیروگاه های خورشیدی برداشته شد. یکی از برنامه های اصلی دولت چهاردهم و وزارت نیرو در حوزه انرژی توسعه تجدیدپذیرها و انرژی های خورشیدی بوده است.
این وعده در حالی از سوی مسوولان مربوطه مطرح شده که کشور با ناترازی های جدی در حوزه برق روبرو است که برای حل آن در میان مدت و بلندمدت چاره ای جز توسعه زیرساخت های انرژی و همچنین سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدید پذیر و خورشیدی وجود ندارد. الگویی که در بسیاری از نقاط دنیا هم امتحان خود را پس داده و توانسته به عنوان مدل و آلترناتیوی موفق در حوزه انرژی مطرح شود و به کار بیاید.
استفاده از انرژی های تجدیدپذیر یکی از راهکارهای موثر در کاهش ناترازی برق است، موضوعی که کارشناسان بر آن اتفاق نظر دارند. بر این اساس دولت چهاردهم از ابتدای آغاز به کار یکی از اولویت های خود را توسعه این نوع انرژی در کشور قرار داد و از همان روز های ابتدایی شروع کار دولت، محمدرضا عارف،معاون اول رئیس جمهوری در نشستی با وزیر نیرو و مدیران بانکی، بر ایجاد کارگروهی برای رفع موانع توسعه تجدیدپذیرها تاکید کرد.
حال در این راستا وزیر صمت نخستین گام عملیاتی را با افتتاح نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی چادرملو در هفته اخیر برداشت. این نیروگاه خورشیدی با سرمایه گذاری ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریالی و در مدت ۱۰ ماه راهاندازی شده و زمینه اشتغال ۲۰ نفر را به صورت مستقیم فراهم آورده است.
در خصوص هدفگذاری دولت چهاردهم در این زمینه کارشناسان عنوان می کنند؛ این امکان وجود دارد چند ده یا چند صد هزار نیروگاه تجدیدپذیر سالانه و به صورت موازی در استان ها و شهرستان های کشور توسط شرکت های بخش خصوصی احداث شوند، بنابراین دولت چهاردهم ناگزیر به توسعه انرژی های تجدیدپذیر است. نکته حائز اهمیت این است که اقتصاد کشور با کسری برق روبروست و این احتمال وجود دارد که در صورت نداشتن برنامه
جایگزین این روند در سال های آینده تشدید شود، از طرف دیگر به دلیل کسری گاز، توسعه نیروگاه های فسیلی مسیر پایدار و قابل انجام نیست. ضمن آنکه تولیدات کربن محور و فسیلی در دنیا هم در حال محدود شدن است و تامین انرژی پایدار در آینده دیگر کربن محور نخواهد بود.
آنچه کارشناسان بر آن تاکید می کنند این است که به موازات توسعه انرژی های تجدیدپذیر در ظرفیت های بزرگ و در اراضی منابع طبیعی، مانند دیگر کشورهای دنیا مشترکین خانگی و صنایع نیز می توانند به احداث نیروگاه های خورشیدی کوچک و متوسط اقدام کنند.
حالا اگر دولت چهاردهم در راستای وعده ای که مطرح کرده بتواند توسعه نیروگاه های خورشیدی را به مرحله عمل برساند و سرمایه داخلی و خارجی را در این بخش جذب کند، مطمئنا می تواند میراث ماندگاری برای آیندگان کشور و حتی دولت های آینده شود تا دیگر ناترازی انرژی از جمله ناترزی برق به تاریخ و خاطره ها بپیوندند.
*نویسنده: بنیامین نجفی