بازنشستگان دور میز معیشت

بازنشستگان دور میز معیشت

خبرهای زیادی از اعتراضات بازنشستگان در گوشه و کنار کشور به گوش می‌رسد. هر لحظه که یکی از شبکه‌های اجتماعی را باز می‌کنید، یک‌ دو‌جین خبر می‌بینید که در آن به اعتراضان بازنشستگان اشاره دارد. البته در برخی از این اعتراضات موضوعات نامربوط هم دیده می‌شود که کارشناسان این حوزه معتقدند حتی اگر بحث‌ها بحق هم باشد، باید در جای دیگر مطرح شوند و جمع بازنشستگان باید به موضوعات مربوط به این حوزه بپردازد. به‌طور معمول مطالبه بازنشستگان این است که خرج و دخل‌شان با هم نمی‌خواند و هرجا هم که حرف می‌زنند، صحبت‌شان درباره این مباحث است و اگر اعتراضی هم دارند، به این حوزه ربط دارد.

خبرهای زیادی از اعتراضات بازنشستگان در گوشه و کنار کشور به گوش می‌رسد. هر لحظه که یکی از شبکه‌های اجتماعی را باز می‌کنید، یک‌ دو‌جین خبر می‌بینید که در آن به اعتراضان بازنشستگان اشاره دارد. البته در برخی از این اعتراضات موضوعات نامربوط هم دیده می‌شود که کارشناسان این حوزه معتقدند حتی اگر بحث‌ها بحق هم باشد، باید در جای دیگر مطرح شوند و جمع بازنشستگان باید به موضوعات مربوط به این حوزه بپردازد. به‌طور معمول مطالبه بازنشستگان این است که خرج و دخل‌شان با هم نمی‌خواند و هرجا هم که حرف می‌زنند، صحبت‌شان درباره این مباحث است و اگر اعتراضی هم دارند، به این حوزه ربط دارد.
شأن بازنشستگان گیرافتادن در تأمین مایحتاج ساده زندگی نیست

درباره این موضوع نایب‌رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی کشور می‌گوید: معیشت سخت و هزینه‌های سنگین درمان، بازنشستگان را زمین‌گیر کرده و این در حالی است که یک زندگی بی‌دغدغه و درمان رایگان، حق این عزیزان است. نصرالله دریابیگی در مراسم پایانی نهمین دوره المپیاد ورزشی بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی تصریح کرد: در هر محفل و مجمعی صدای اعتراض بازنشستگان عزیز را به گوش دولت و مجلس و تمام مسئولان خواهیم رساند. به‌راستی در شأن بازنشستگان شریف نیست که پس از عمری کوشش برای سربلندی کشور، برای تهیه مایحتاج اولیه زندگی به «چه کنم، چه کنم» بیفتند و فکر و ذهن‌شان دریافت تسهیلات برای هزینه‌های روزانه باشد.

رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی مازندران با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ درصد بازنشستگان استان مانند دیگر استان‌ها حداقل‌بگیر هستند و از عهده مخارج سنگین اداره خانواده برنمی‌‌آیند، گفت: کدام مسئول و مدیر محترمی توان مدیریت هزینه‌های زندگی با ماهی هفت تا ۱۰ میلیون تومان را دارد؟ او گفت: ما می‌گوییم معیشت بازنشستگان دشوار شده، اما گویی گوش مسئولان سنگین شده و هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند. می‌گوییم درمان رایگان پیشکش خودتان، بساط زیرمیزی در بخش‌های درمان تأمین اجتماعی را جمع کنید! و این وضعیت ادامه دارد.

دریابیگی با اشاره به دغدغه‌های دکتر پزشکیان راجع به بازنشستگان در ایام تبلیغات ریاست‌جمهوری گفت: سؤالم از ایشان این است که آیا فکر می‌کنید با این روند، انگیزه‌ای برای کارگران امروز و بازنشستگان فردای جامعه باقی بماند؟ دریابیگی با تشریح جایگاه رفیع کارگران در دین مبین اسلام و احترام خاص پیامبر اسلام‌(ص) به کارگر و تأکیدات ویژه رهبر انقلاب برای حل مشکلات کارگران گفت: بازنشستگان، کارگران دیروز این کشورند، درخواست می‌کنیم‌ شأن و احترام این عزیزان حفظ شود.

کمیته‌ای برای رسیدگی به رتبه‌بندی معلمان معترض و بازنشستگان فاقد رتبه تشکیل شود

یکی از موضوعات اساسی در زمینه بازنشستگان، بحث بازنشستگان وزارت آموزش و پرورش است که به‌طور ویژه خواهان طرح رتبه‌بندی معلمان هستند. عضو شورای ‌عالی آموزش و پرورش نیز در همین زمینه خواستار تشکیل کمیته‌ای برای رسیدگی به موضوع رتبه‌بندی معلمان شده و گفته است: در این زمینه یک عده معترض هستند و عده‌ای نیز بدون رتبه‌بندی بازنشسته شده‌اند. این امر نیازمند این است که دولت با تشکیل کمیته‌ای تصمیم‌گیری و رسیدگی به موضوع را در دستور کار قرار دهد.

علی‌اصغر فانی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره موضوع برقراری عدالت در راستای اجرائی‌شدن نظام رتبه‌بندی معلمان گفت: رتبه‌بندی معلمان وقتی مؤثر است که معلم حقوق متعارف بگیرد و بر اساس ‌آن زندگی خود را بگذراند. پایه حقوق باید متناسب با نیاز معلم باشد که این امر درحال‌حاضر محقق نشده است، بنابراین نیاز به یک لایحه قانونی خاص معلمان داریم. قانون مدیریت خدمات کشوری کارمندان برای معلمان نیز اجرا می‌شود، درحالی‌که معلم کارمند نیست. او با بیان اینکه با وجود تصورات، معلم سه ماه تعطیلی ندارد، بلکه مانند همه کارمندان یک ماه تعطیل است، گفت: معلم دو ماه دیگر را باید در کلاس‌های ضمن خدمتی که آموزش و پرورش برگزار می‌کند، شرکت کند اما تاکنون آموزش و پرورش در برگزاری این کلاس‌ها کوتاهی کرده است. معلم سر کلاس یک لحظه بی‌کار نیست، درحالی‌که کارمندان وقت استراحت بیشتری دارند. این در حالی است که هر یک ساعت تدریس حداقل دو ساعت خستگی برای معلم به همراه دارد. عضو شورای‌ عالی آموزش و پرورش با بیان اینکه معلم ۲۲ ساعت و کارمند ۴۲ ساعت در هفته کار می‌کند، ادامه داد: این عدد نشان می‌دهد سختی کار معلم دو برابر سختی کار کارمند است؛ بنابراین معلم یک قانون استخدام خاص خود مانند ساماندهی و بهسازی منابع انسانی و ارزیابی و رتبه‌بندی نیاز دارد.

فانی با بیان اینکه رتبه‌بندی بدون ارزیابی کافی انجام شده است، عنوان کرد: این قانون تنها ۵۸ هزار میلیارد تومان برای دولت هزینه به همراه داشته. یک عده معترض هستند و یک عده بدون رتبه‌بندی بازنشسته شده‌اند که نیازمند این است که دولت با تشکیل کمیته‌ای در این زمینه تصمیم‌گیری و رسیدگی به موضوع را در دستور کار قرار دهد.

کمی آمار

بر اساس جدیدترین آمار و اطلاعات صندوق بازنشستگی، تا پایان خردادماه امسال‌ از یک‌میلیون‌و ۷۱۸هزارو ۴۴۶ نفر حقوق‌بگیر این صندوق، یک‌میلیون‌و ۳۹۷هزارو ۴۲۸ نفر بازنشسته، ۱۳هزارو ۲۶۶ نفر از‌کارافتاده، ۶۱هزارو ۹۴۹ نفر شاغل متوفی و ۲۴۵هزارو ۸۰۳ نفر هم بازنشسته متوفی هستند.

بازنشسته در تعاریف، فردی است که پس از احراز شرایط قانونی از نظر سن و سابقه پرداخت کسور بازنشستگی مطابق با قوانین موضوعه، از مزایای بازنشستگی استفاده می‌کند. همچنین در قانون در تعریف ازکارافتاده آمده است فرد کسور‌پردازی که قبل از تحقق بازنشستگی قانونی به تشخیص مراجع صلاحیت‌دار به سبب انجام وظیفه یا غیر آن توان انجام کار را از دست داده و حقوق وظیفه و ازکارافتادگی دریافت می‌کند.

شاغل متوفی هم فرد شاغلی است که قبل از تحقق بازنشستگی قانونی، به سبب انجام وظیفه یا غیر آن فوت کرده و دارای ورثه مشمول دریافت حقوق وظیفه است. بازنشسته متوفی نیز بازنشسته یا ازکارافتاده فوت‌شده‌ای است که دارای ورثه مشمول دریافت حقوق وظیفه باشد و وراث وظیفه‌بگیر نیز به وراث بازنشستگان، ازکارافتادگان، شاغلان متوفی که بر ‌اساس قوانین موضوعه مشمول دریافت حقوق وظیفه وراث می‌شوند، گفته می‌شود. استان تهران با ۳۳۵‌هزار‌و ۱۴۱ نفر حقوق‌بگیر دارای بیشترین و استان ایلام با ۱۴‌هزار‌و ۹۲۸ نفر دارای کمترین حقوق‌بگیر از صندوق بازنشستگی کشوری است. بعد از استان تهران، استان‌های خراسان رضوی، اصفهان، فارس، مازندران، آذربایجان شرقی، گیلان و خوزستان در رتبه‌های بعدی از نظر داشتن بیشترین شمار حقوق‌بگیر از صندوق بازنشستگی کشوری قرار دارند. از مجموع یک‌میلیون‌و ۷۱۸‌هزار‌و ۴۴۶ نفر حقوق‌بگیر این صندوق، ۵۹۹‌هزار‌و ۷۳۱ نفر زن و یک‌میلیون‌و ۱۱۸‌هزار‌و ۱۵ نفر مرد هستند که ۳۴ درصد حقوق‌بگیران را زنان و ۶۶ درصد را مردان تشکیل می‌دهند. همچنین کل حقوق‌بگیران صندوق بازنشستگی کشوری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (بهار ۱۴۰۲) ۴.۸ درصد افزایش داشته است که چهار‌هزار‌و ۶۰۳ نفر از این حقوق‌بگیران، امسال فوت کرده‌اند.

 

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.