جنگ و صلح با ابزارهای دیگر
مروری بر بازی های سیاسی جام جهانی
سید رحمان موسوی در یادداشتی به بررسی مهمترین بازی های سیاسی تاریخ جام جهانی پرداخته است.
«پیراهنهای مشکی» موسولینی:
فرانسه مقابل ایتالیا، 1938 درست یک سال قبل از شروع جنگ جهانی دوم. ایتالیا، مدافع عنوان قهرمانی، وارد فرانسه شد و سیاست در محور اصلی درگیری آنها با میزبان قرار گرفت. این تیم که توسط رهبر وقت ایتالیا، دیکتاتور فاشیست بنیتو موسولینی قهرمان شده بود، هنگامی که آنها به زمین ورزشگاه نزدیک پاریس آمدند، هو شدند. ایتالیاییها که دلسرد نشدند، به جمعیت سلام فاشیستی دادند و با پیراهنهای مشکی بازی کردند؛ لباسی که شبهنظامیان بدنام «پیراهنهای سیاه» موسولینی میپوشیدند. ایتالیا در این دیدار با نتیجه 3-1 پیروز و قهرمان این رقابت ها شد.
نبرد جنگ سرد:
آلمان شرقی و آلمان غربی، 1974. این تنها بازی در سطح بین المللی بین دو تیم در دوره تقسیم آلمان از سال 1949 تا 1990 بود. به عنوان "نبرد برادران" و در اوج جنگ سرد، تنش ها به حدی بالا بود که تعویض پیراهن در پایان مسابقه ممنوع شد. با ترس از فعالیت های تروریستی، این مسابقه به عنوان رویداد پرخطر طبقه بندی شد و جوخه های مسلح در اطراف ورزشگاه مستقر شدند. آلمان شرقی که در اولین و تنها جام جهانی خود بازی میکرد، یک برد شگفتانگیز 1-0 به دست آورد، اگرچه اوضاع خیلی زود به حالت اولیه بازگشت و آلمان غربی قهرمان مسابقات شد.
شگفت انگیز مانند مارادونا:
انگلیس مقابل آرژانتین، 1986. این درگیری شدید در مکزیک چهار سال پس از شکست آرژانتین از بریتانیا در جنگ فالکلند رخ داد. برای خوشحالی هواداران خود، آرژانتین انتقام نمادینی گرفت و در مرحله یک چهارم نهایی با دو گل دیگو مارادونا 2-1 پیروز شد. اولین گل او بنام "دست خدا" بود که در آن توپ را با دست از سر پیتر شیلتون، دروازه بان انگلیس وارد گل کرد. سپس با یک تلاش انفرادی فوقالعاده، که گل قرن نام گرفت، پیروزی را رقم زد. مارادونا گفت: "این یک فینال برای ما بود. این یک پیروزی در یک مسابقه معمولی نبود، بلکه حذف انگلیسی ها بود." صلح؟؟ نه جنگ!
ایران مقابل آمریکا، 1998:
این مسابقه که به عنوان یکی از پرمخاطرهترین بازیهای تاریخ جام جهانی شناخته میشود، با ژست بازیکنان ایران آغاز شد و دستههای گل رز سفید را به حریفان آمریکایی هدیه دادند. از زمان انقلاب اسلامی 1979، ایران و ایالات متحده با هم اختلاف دارند. در نهایت ایران با نتیجه 2-1 آمریکایی ها را شکست داد.
فرود عقاب:
سوئیس – صربستان، 2018. در این دیدار پس از آن که دو بازیکن سوئیسی با اصالت آلبانیایی، گل های خود را با حرکت عقاب برای تقلید از عقاب سیاه در پرچم آلبانی جشن گرفتند توسط صربستان به عنوان یک تحریک ملی گرایانه تلقی شد و اعتراض شدیدی را در صربستان به دنبال داشت. گرانیت ژاکا، که در سوئیس متولد شده است، پس از زدن گل اول تیم سوئیس، این حرکت را انجام داد و ژردان شقیری پس از برنده شدن، آن را تکرار کرد. فیفا این بازیکنان را جریمه کرد، اگرچه آنها از محرومیت فرار کردند.
نویسنده: سید رحمان موسوی / دیپلماسی ایرانی