پرویز خسروشاهی، رییس كل بیمه مركزی درباره ابربدهكاران صنعت بیمه میگوید: «به لحاظ كارشناسی معرفی بدهكاران بیمه كاركردی ندارد و مشكلساز است. فروش بیمه یك كسب و كار است بر اساس شرایطی كه وجود دارد، افراد به دنبال این هستند كه حق بیمه را به صورت اقساط خریداری كنند و ممكن است كه به تعهدات خود عمل كنند و قطعا این مسائل حقوقی مورد پیگیری قرار میگیرد.» خسروشاهی كه به تازگی سكاندار بیمه مركزی ایران شده، در حاشیه مراسم معارفه مدیرعامل بیمه ایران اضافه كرد كه «نظارتهای بیمه مركزی به گونهای خواهد بود كه اجازه ندهیم معوقات و مطالبات شركتهای بیمهای رشد پیدا كند البته به صورت مستقیم وارد وصول مطالبات نخواهیم شد، بلكه به گونهای مقرراتگذاری خواهیم كرد كه روند افزایشی مطالبات كاهش پیدا كند.»
درباره مطالبات معوق صنعت بیمه آمارهای تازهای وجود ندارد و آخرین بار بیمه مركزی اعدادی را اعلام كرد كه مربوط به شهریور سال 1402 بود كه آن هم در بهمن ماه سال گذشته اعلام شد و خبرگزاریها از این اقدام به عنوان یك كار «غیرمنتظره» یاد كردند. در پایان شهریور ماه 1402 میزان این مطالبات معوق 90 هزار میلیارد تومان عنوان شد . عددی كه نسبت به شهریور سال 1401 بالغ بر 60 درصد رشد كرده است. به گفته بیمه مركزی بنیاد شهید و امور ایثارگران، شركت ملی نفتكش و شركت ملی نفت ایران در صدر بدهكاران قرار داشت. ضمن اینكه در میان بدهكاران با بدهی بیش از 100 میلیارد تومان به بیمه مركزی نام شركتهایی از جمله راهآهن، ایران خودرو، مخابرات، دانشگاه آزاد اسلامی، قوه قضاییه، بانك مسكن و شركت ملی گاز نیز به چشم میخورد. كل درآمد صنعت بیمه از حق بیمههای پرداختی مردم است و هزینه آن برای پرداخت خسارت زیاندیدگان فعلی و آینده است؛ اما این در حالی است كه این صنعت مطابق آماری كه اعلام شده و بهروز هم نشده، حدود 90 هزار میلیارد تومان مطالبه از بدهكاران خود دارد. حدود 14.5 هزار میلیارد تومان از این بدهی انباشته مربوط به مطالبات سنواتی بوده كه نسبت به شهریور سال 1401 بالغ بر 50 درصد افزایش داشته است؛ همچنین 164 بیمهگذار صنعت بیمه بدهی سنواتی بالای 10 میلیارد تومان، 17 بیمهگذار بدهی سنواتی بالای 100 میلیارد تومان و 3 بیمهگذار هم بالای 1000 میلیارد تومان بدهی سنواتی داشتهاند. بدهی شركتها به صنعت بیمه موجب افزایش ریسك شركتهای بیمهای میشود و در صورت بروز حوادث بزرگ، امكان جبران خسارت در این شركتها كاهش مییابد.اما مدیرعامل جدید بیمه مركزی گفته است كه «بعضا استنباط نادرستی از این مطالبات میشود، بخش عمدهای از این مطالبات به بیمهنامههای قسطی برمیگردد. برای مثال در بخش بیمه درمان كه ماهانه پرداخت میشود، مجموع هزینههای كل سال به عنوان مطالبات شركت بیمه به حساب میآید و مطالبات سررسید نشده است. با این حال بخش دیگری از مطالبات سررسید شده است كه شركتهای بیمهای باید آن را پیگیری كرده و وظیفه بیمه مركزی در این حوزه نظارت است تا میزان این بدهی از یك محدوده مشخص بالاتر نرود.» خسروشاهی میافزاید: «وظیفه و كار تخصصی بیمه مركزی این نیست كه مستقیما به مساله بدهكاران بیمهای ورود كند یا بخواهد مطالبات را دریافت كند، بلكه به شكلی مقرراتگذاری میشود كه روند افزایشی مطالبات كاهش یافته و سهم آن از داراییها به حداقل ممكن برسد.»
شرایط صنعت بیمه مطلوب نیست
وزیر اقتصاد نیز در این مراسم از وجود تحریمها و شرایط اقتصادی گفت كه منجر به نامطلوب شدن وضعیت صنعت بیمه كشور شده است. سكاندار وزارت اقتصاد خاطرنشان كرد: شرایط اقتصادی امروز صنعت بیمه كشور را هم تحت تاثیر قرار داده است. تحریمهای اقتصادی شرایط خاصی را برای صنعت بیمه و بازار بیمه كشور خلق كردهاند، اما بخشی از آن را میتوان خنثی و بخش دیگر را با تلاش و فكر متخصصان برطرف كرد. همتی گفت: این باور غلط كه بیمهها با پرداخت تعهدات خود به مردم كمك میكنند، تباه است در واقع این شركتهای بیمهای و بازار بیمه است كه به مردم مدیون هستند.
تورم بالای 40 درصد داشتیم
وی ادامه داد: ما در سه سال گذشته شاهد تورم بالای ۴۰ درصد بودهایم در این شرایط طبیعی است كه جامعه نتواند بیمههایی مانند عمر و زندگی را برای خود تامین كند، بنابراین به خاطر مشكلات اقتصادی و پیامدهای آن سهم بیمههای عمر و زندگی از سبد بیمه و حق بیمه تولیدی مطلوب نیست. وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: همكاران ما در بیمه مركزی باید تلاش كنند كه شركتهای بیمه سودآور شوند. در اصل شركتهای بیمه باید سودآوری داشته باشند تا صنعت و بازار بیمه رشد كند. همتی اظهار كرد: نظارت بیمه مركزی باید به شكلی باشد كه به صورت فنی در نرخگذاریها نظارت داشته باشد. شركتهای بیمهای نیز نباید به رقابتهای غلط بپردازند. وی ادامه داد: همچنین باید با فساد در صنعت بیمه مقابله و حتما به صورت جدی با گسترش آن برخورد كرد. وزیر اقتصاد خاطرنشان كرد: صنعت بیمه پتانسیل و نیروهای انسانی خوبی دارد و باید مدیران خوبی هم داشته باشد، اما امروز هیچ یك از مدیران درباره تخلفات و عدم سودآوریها پاسخگو نیست. اگر قرار باشد شركت سودآور نباشد چرا باید مدیرعامل و هیاتمدیره برای آن شركت تعیین شود؟ وی گفت: امروز نیازمند استفاده از ابزارهای نوین مانند هوش مصنوعی و پلتفرمهای جدید برای گسترش بازار و تنوعبخشی به صنعت بیمه هستیم.
تعرفه واردات آیفون بیشتر از ٣٠ درصد معنایی ندارد
وزیر اقتصاد پس از این مراسم و در جمع خبرنگاران درباره آزاد شدن واردات آیفون و نرخ ارز واردات آیفون اظهار كرد: با همان ارزی كه سامسونگ را وارد میكنند، آیفون را هم با همان ارز وارد خواهند كرد.
وی ادامه داد: آیفون را با ارز توافقی وارد كشور میكنیم و ضوابط واردات آیفون همان ضوابط واردات سامسونگ خواهد بود. همتی تاكید كرد: نرخ تعرفه واردات آیفون بیشتر از ٣٠ درصد معنایی ندارد. چنین مصوبهای نداشتیم كه آیفون با تعرفه ٩۶ درصد وارد كشور شود . وی گفت: همین الان در بازار آیفون وجود دارد و همه هم آیفون دارند. هر ارزی كه با آن سامسونگ وارد میشود، آیفون هم با همان ارز وارد خواهد شد.