عالی گفت: با وجود مشکلات تامین نهادههای دامی و کمبود با نرخ مصوب، قیمت تمام شده دام افزایش یافته است. نرخ کنونی هر کیلو بره ۶۲ تا ۷۰ هزار تومان، گوساله زنده ۵۳ تا ۵۵ هزار تومان و خرید هر کیلو لاشه از دامدار ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان است.
مدیر عامل اتحادیه دامداران گفت: عرضه گوشت با نرخهای کنونی در بازار ناشی از دلال بازی است چرا که به رغم هزینههای بالای تولید، دامدار با ضرر عرضه میکند.
عالی گفت: با توجه به آنکه قیمت دام و گوشت تابع هزینههای تولید است، از این رو با استمرار افزایش روزمره قیمت نهادههای دامی احتمال نوسان قیمت گوشت در بازار شب عید دور از انتظار نیست.
طبق گفته وزیر جهاد کشاورزی طی ماههای بهمن و اسفند با دستور رئیس جمهور ارز تخصیص یافته و برای فروردین هم تمهیداتی اندیشیده شده است.
به نوشته باشگاه خبرنگاران، بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که قیمت هر کیلو شقه گوسفندی ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان، سردست گوسفندی ۱۷۰ هزار تومان، شقه گوساله ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان، سردست گوساله ۱۶۰ هزار تومان بوده که نسبت به هفتههای اخیر رشد معناداری داشته است. هر چند اتحادیه دامداران و شورای تامین کنندگان دام معتقدند که قیمت گوشت در عمده فروشی تغییر محسوسی نداشته است.
عالی گفت: با وجود مشکلات تامین نهادههای دامی و کمبود با نرخ مصوب، قیمت تمام شده دام افزایش یافته است. نرخ کنونی هر کیلو بره ۶۲ تا ۷۰ هزار تومان، گوساله زنده ۵۳ تا ۵۵ هزار تومان و خرید هر کیلو لاشه از دامدار ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان است. مدیر عامل اتحادیه دامداران گفت: عرضه گوشت با نرخهای کنونی در بازار ناشی از دلال بازی است چرا که به رغم هزینههای بالای تولید، دامدار با ضرر عرضه میکند.
به نوشته باشگاه خبرنگاران، عالی گفت: با توجه به آنکه قیمت دام و گوشت تابع هزینههای تولید است، از این رو با استمرار افزایش روزمره قیمت نهادههای دامی احتمال نوسان قیمت گوشت در بازار شب عید دور از انتظار نیست.
بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که قیمت هر کیلو شقه گوسفندی ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان، سردست گوسفندی ۱۷۰ هزار تومان، شقه گوساله ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان، سردست گوساله ۱۶۰ هزار تومان بوده که نسبت به هفتههای اخیر رشد معناداری داشته است. هر چند اتحادیه دامداران و شورای تامین کنندگان دام معتقدند که قیمت گوشت در عمده فروشی تغییر محسوسی نداشته است.
مردم توانایی خرید گوشت بالای ۱۵۰ هزار تومان را ندارند
موفق به صادرات تنها ۲۰ هزار دام شدیم
رئیس شورای تامین دام کشور نیز گفت: مردم توانایی خرید گوشت بالای ۱۵۰ هزار تومان را ندارند و پیشبینی میشود در سال جدید نرخ گوشت بالاتر از این شود؛ بنابراین این حجم از دام با بازار ناقص روبهرو خواهد شد و باید بین عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شود.
منصور پوریان در گفتگو با ایلنا، با اشاره به بالا بودن حجم زایشهای پاییز، گفت: دام قابل توجهی آماده عرضه است که باید برای آن بازار ایجاد کرد و نباید با صادرات قطرهای مشکلاتی که امسال و سال گذشته با آن دست به گریبان بودیم را تکرار کنیم.
وی با اشاره به حجم بالای دام در دامداران، تصریح کرد: نیمه دوم بهار و تابستان همواره برای دامداران سخت است چراکه همواره در این مقطع دامداران با کم آبی و کاهش مراتع دست به گریبان هستند به نظر من با فرافکنی در زمینه کاهش دام داخلی نباید مانع خروج آن شد.
پوریان با بیان اینکه بخشی از این دام باید صادر و بخشی از آن جذب بازار داخلی شود، گفت: قیمت بره نر کشتاری کیلویی ۶۵ هزار تومان است و قیمت لاشه آن کیلویی ۱۴۰ هزار تومان و واحدهای صنفی با احتساب ۱۰ درصد سود آن را به مصرفکنندگان عرضه میکنند. هدف دامداران گرانی در روزهایی که تولید به سختی انجام میشود نیست، تولیدکنندگان هزینههای زیادی متحمل میشوند این هزینهها باید محاسبه شود تا هزینه هر کیلوگرم گوشت برای دامدار صرفه اقتصادی داشته باشد. فضای بازار، قیمت گوشت را بالا برده است جدای از اینکه از این افزایش نرخ سودی عاید دامداران نکرده است. میانگین قیمت بره نره کشتاری کیلویی ۶۰ هزار تومان است این قیمت انگیزه را برای تولید دامداران کاهش میدهد.
وی جو را اصلیترین نهاده دامهای سبک معرفی کرد و افزود: باید قیمت جو بهگونهای باشد که دامدار توانایی خرید خوراک دام را داشته باشد. نهادههای دولتی به همه دامداران نمیرسد و دربسیاری از مواقعه سهم دامداران ناچیز است بنابراین انتظار داریم که قیمتها سروسامان بگیرد.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام تصریح کرد: ابلاغیههایی برای خرید حمایتی دامهای مازاد از سوی وزارت کشاورزی صادر شده است. حجم مازاد دام سبک آماده کشتار، بالای ۲ میلیون راس بود این در حالیست که خرید حمایتی حدود ۲۰۰ هزار راس شد. برای صادرات نیز ۲۵۰ هزار راس دام تعریف شد، اما موفق به صادرات ۲۰ هزار راس دام هم نشدیم چرا که پروسه و کاغذبازی صادرات در کشور طولانی و زمانبر است.
پوریان با بیان اینکه مشکلات جمعیتی در بخش دام همچنان وجود دارد، افزود: جمعیت بالای گله علاوه بر هزینه پرواری هزینههای بهداشتی را به دامداران نیز تحمیل میکند و دامدار در شرایط فعلی امکان نگهداری دام در حجم بالا را ندارد.
وی با اشاره به بالا رفتن میزان عرضه دام تا تابستان سال آینده، گفت: بازار داخلی توانایی جذب صددرصدی این حجم دام را ندارد حتی اگر طرحهای حمایتی نیز ورود کند.
به گفته این فعال اقتصادی؛ مردم توانایی خرید گوشت بالای ۱۵۰ هزار تومان را ندارند و پیشبینی میشود در سال جدید نرخ گوشت بالاتر از این شود بنابراین این حجم از دام با بازار ناقص روبهرو خواهد شد و باید بین عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شود.
پوریان در پایان با اشاره به شیوع مجدد بیماری کرونا، گفت: شیوع سویه جدید کرونا میزان مصرف را در واحدهای پرمصرف به دلیل تعطیلی تقلیل خواهد داد و دوباره با انباشت دام در سال آینده روبه رو خواهیم بود.